top of page

Internetsko nasilje

Internetska komunikacija sve se više sastoji od internetskog nasilja. Internetsko nasilje postaje sve veći i češći problem među ljudima, a pogotove među tinejdžerima.

Internetsko nasilje vrlo je ozbiljan problem koji uključuje nasilje putem interneta. Svaki oblik nasilja na internetu može biti štetan i može uznemiriti i povrijediti dijete. Uključuje širenje lažnih informacija, vrijeđanje i širenje uvredljivih komentara, nedopušteno objavljanje tuđih fotografija ili videa, razne prijetnje... Internetsko nasilje u današnje vrijeme može biti jedan od najvećih izvora stresa kod djece. Žrtve internetskog nasilja mogu osjećati tjeskobu, stres ili čak depresiju. Takvi osjećaji mogu doći do povećanja zabrinutosti i smanjenja sreće. Moramo znati da zlostavljač nije zadovoljan sobom zato što sretni ljudi nikada ne bi htjeli drugima loše.

Roditelji još uvijek ne doživljavaju problem internetskog nasilja ozbiljnim, a to je velik problem zbog rješavanja problema. Djeca koja su svjedočila problemu internetskog nasilja trebala bi se obratiti roditeljima i snjima porazgovarati, a roditelji trebaju naučiti dobro i pošteno odgajati svoje dijete još od rođenja.

Lota Udatny, 7.c


-----------------------------------------------------------------------------------------


Internetsko nasilje, popularnije cyberbullying oblik je nasilja koji se sve češće javlja posebno u mlađim generacijama. Internetsko nasilje događa se na platformama za dopisivanja ili igranje igrica te na društvenim mrežama.

Kao i u ostalim oblicima nasilja, posljedice su devastirajuće. Žrtva se osjeća uplašeno, ugroženo, tužno, usamljeno, zabrinuto i posramljeno. Nasočke putem interneta uključuje poticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje te postoje mngoi drugi oblici koji postaju sve češći i češći. Prije dolaska novih tehnologija, nasilje se događalo na školskome igralištu ili hodnicima. Bilo ga je lakše opaziti, dok je nasilje na internetu puno teže pronaći. Ono što je najveći problem cyberbullyinga jest da žrtva ne može pobjeći, nema konkretnog načina za zaštitu protiv ovakvog nasilja.

Neke od preventivnih mjera koje djeca mogu poduzeti su: nikad ne dijeliti svoje informacije na internetu, pažljivo birati prijatelje na društvenim mrežama te ne objavljivati na internetu ništa što ne želimo da vide naši prijatelji i poznanici. Djecu rano treba učiti o učinku cyberbullyinga te o tome kakav je to problem u društvu.

Nikola Hugh Jokić, 7.c



8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page