top of page

Mladen Kopjar u našoj školi

Updated: May 22

Dana 15.5.2024. književnik i pisac Mladen Kopjar posjetio je našu školu. Profesorica Kavajin, naša knjižničarka, organizirala je predavanje za učenike četvrtoga razreda na kojem je književnik Kopjar predstavio svoje knjige. Tom prilikom pitali smo ga nekoliko pitanja i saznali nešto više o njemu i o njegovu životu u književnosti.



Pitali smo ga mnoga pitanja o inspiraciji za knjige, o trajanju pisanja i o ostalim elementima stvaranja knjige. Rekao nam je da mu inspiracija dolazi spontano ili su mu knjige inspirirane istinitim događajima. Kopjar stvara knjige tako da zapiše ideje na papir te ako mu se ideje još čine dobrima nakon nekog vremena, pretvori ih u priče ili romane. Pisanje mu dolazi spontano te mu je to najdraži način komunikacije. Smatra da knjigama može prenjeti najviše informacija. Ne piše da se svidi publici nego da se knjiga svidi njemu.


Prvu knjigu radio je kod kuće na pisačem stroju. Zove se Novčanik, ali ju nikad nije objavio. Prva objavljena knjiga je Trenutak s Tanjom koju je dovršio 2004. godine.



Najpopularnije njegovo djelo je dječji roman Čokoladne godine koju je pisao punih deset mjeseci. Čokoladne godine je duhovito djelo o djetinjstvu koje donosi dragocjene trenutke djetinjstva ispisane šaljivim stilom.


Kopjar nam je rekao i o ilustratorima s kojima radi (Frano Petruša, Davor Pavelić, Branka Nikolić). Ispričao nam je kako se ne miješa u rad ilustratora već oni sami kreiraju i osmišljavaju ilustracije.


Postao je književnik zbog potrebe za pisanjem; pisanje ga čini sretnim i ispunjava ga. Krenuo je pisati već u petom razredu te smatra da, kako bi postao književnik, treba postojati potreba za izražavanjem pomoću knjiga. On je to u sebi osjetio te je znao da u životu želi biti spisatelj.




13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page