top of page

Ravnopravnost spolova

Updated: May 13

Današnje društvo je društvo u kojem su muškarci jednaki ženama. Žene se mogu prijaviti za vojsku i biti policajke dok su u prošlosti to bili ,,muški poslovi". Muškarci su danas modni dizajneri i baletani što su ,,poslovi koje samo žene rade". Prije su žene imale manja prava od muškaraca, a sve je to počelo prvim civilizacijama.

Egipćani su bili prva civilizacija u kojoj su žene bile kod kuće iako su imali kraljice. Rimljani su pratili egipćanske ideje, a dalje su ih pratile i ostale europske države. Sve do jednog povijesnog razdoblja ideje o ,,kućanskim" ženama primjenjuju svi narodi svijeta. Povijesno razdoblje prekretnice zove se prosvjetiteljstvo. Žene napokon nisu ,,zavezane" u kući, već izlaze van i jednake su pred zakonom. Iako i dalje nemaju pravo glasa, nisu više prisiljene biti u kući. Djevojčice napokon ne moraju biti bijele, male i krhke već mogu ići van, poput dječaka. Zahtijevanje za pravo glasa žena pojavilo se 1920-ih, a glavni pokret vodile su sufražetkinje. One su radile sve - izgladnjivale su se u zatvorima, razbijale su prozore i imale su okupljanja. Njihova patnja isplatila se jer je nakon završetka Drugog svjetskog rata većina država dala pravo glasa ženama. Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je u skladu sa svojom ideologijom bez razlike među spolovima ženama dala pravo glasa na kraju Drugog svjetskog rata. Švicarska je, za razliku od Jugoslavije, dala pravo glasa 1981. Švicarska je jedna od najrazvijenijih država današnjice, a jako je kasno dala pravo glasa ženama. Arapske države i dalje, u većini slučajeva, ženama nisu dale pravo glasa.

Teško je zamisliti društvo u kojemu žene nisu jednake muškarcima. Najbliže tomu su muslimanske zemlje, ali žene tamo nisu jednake iz religioznih razloga. Najbolje društvo je ono u kojemu su svi jednaki i ravnopravni.


Toma Plavetić



10 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page